Passive Physio®


‘Daar waar het paard de meeste tijd doorbrengt, valt de meeste winst te behalen.’  -Jessica Krul-


Het belang van Passive Physio® is ontstaan door de bevindingen van de Australische wetenschapster Sharon May Davis en gaat over het effect van variabele voerposities. Als je de kennis doortrekt gaat het feitelijk over stalmanagement; over het veranderen van de huisvesting van je paard waardoor je hem de mogelijkheid biedt om vrijwel ongemerkt bepaalde spieren te trainen die belangrijk zijn voor zijn zelfgedragenheid en goede houding.


Onze traditionele trainingsmethodes zijn vooral bedoeld om de grotere spieren aan de buitenkant van het paard te trainen in hun reactie en power om zo het paard in staat te

stellen over hindernissen te springen, hard te galopperen of om indrukwekkende (dressuur) bewegingen uit te voeren. 
De dieperliggende spieren, de zogenaamde cybernetic muscles, kunnen echter zelfs bij hoogopgeleide paarden zwak en onderontwikkeld zijn. Deze spieren, een complex systeem van interne spieren die verantwoordelijk zijn voor balans, elasticiteit en zelfgedragenheid, kunnen we trainen door het aanbieden van Passive Physio®. Hun conditie is namelijk net zo belangrijk voor goede beweging als de grotere spieren aan de buitenkant. Door de omgeving van je paard aan te passen, traint het paard zichzélf gedurende de dag. De constante herhaling van de oefeningen maakt dat er daadwerkelijk veranderingen plaatsvinden in zijn musculair systeem, júist op de momenten dat jij niets met hem doet.


Stal- en omgevingsmanagement

Paarden grazen van nature niet alleen maar browsen ook. Browsen is eten op alle hoogtes boven de voorknie. In het wild zijn paarden daar zo’n 20% van de tijd mee bezig. Denk aan het eten van bomen, struiken. Om daar bij te kunnen, moeten ze reiken, grijpen en er vaak nog even aan trekken voordat ze het eten hebben. Daardoor trainen ze hun eigen ‘core’, ook wel rompstabiliteit genoemd en activeer je met name de spieren die dicht bij de wervelkolom liggen deze worden sterker, waardoor het paard beter in staat is om zichzelf en jouw als ruiter te dragen.

Als eigenaar kunnen we  paard ondersteunen door op
verschillende hoogtes eten aan te bieden en onze paarden zo te laten browsen. Door bijvoorbeeld het hooinet op verschillende hoogtes op te hangen, moeten ze ook rekken,
strekken en plukken om bij hun eten te komen en het vervolgens op neutrale hoogte op te eten. Als richtlijn kun je aanhouden dat het hooinet hangt tussen voorknie en ooghoogte (opgeheven hoofd). 


Variatie is de sleutel

Zorg vooral voor variatie! Paarden die het niet gewend zijn, houden het browsen vaak nog niet zolang vol. Voor hen is het ontzettend intensief. Geef je paard ALTIJD de ruimte om ergens anders op een andere hoogte of met het hoofd bij de grond te kunnen eten. Ik heb gemerkt dat paarden heel goed weten hoe ze hun eigen core kunnen trainen. 

Browsen is een natuurlijke behoefte van paarden, ze hoeven het niet te leren. Je geeft ze enkel een stukje van hun behoefte terug, waardoor ze fysiek én mentaal fitter worden.

Om een ander praktisch voorbeeld te geven, wil ik even naar het jonge opgroeiende paard kijken; veulentjes met lange benen, zo lang dat ze soms behoorlijk hun best moeten doen om gras te eten. Vaak eten ze met één voorbeen voor en één voorbeen achter. Als je bedenkt hoeveel minuten of zelfs uren per dag ze dat doen, kun je je wellicht voorstellen dat dat invloed heeft op hoe het paard zich ontwikkelt en hoe het staat; het paard zal hierdoor een bepaalde scheefheid ontwikkelen. Op het moment dat je jonge paarden in de tijd dat ze opgroeien ruwvoer aanbiedt op verschillende hoogtes, zul je zien dat ze zichzelf vierkant neerzetten wanneer ze van verschillende hoogtes eten. Een mooie kans om op die manier hun core al vroeg te trainen! Immers, op het moment dat de core-spieren sterk zijn, zullen die tegen de tijd dat er een ruiter op gaat zitten ook de wervelkolom beter in staat stellen om dat gewicht te dragen. Hoe mooi is het dat je gedurende de opgroeiende fase al invloed kunt uitoefenen op die houding en de spieren al sterk kan maken die de wervelkolom stabiliseren.

 

Vanuit de wetenschap en onderzoek is Passive Physio® ontstaan, Sharon gebruikt de Passive Physio® wereldwijd om paarden te ondersteunen, sterker te maken en te revalideren. Ik wil deze materie, het onderzoek erachter en de praktische invulling verder verspreiden.

Wil je meer informatie over Passive Physio® en ben je benieuwd wat het voor jouw paard kan betekenen? Dan raad ik je zeker aan om een lezing  bij te wonen. Daar krijg je alle achtergrondinformatie en praktische tips om thuis mee aan te slag te gaan! 

De lezing wordt in heel Nederland op diverse plekken aangeboden.

Wil je inspiratie opdoen? Volg dan zeker de Facebook pagina Passive Physio® voor Paarden

 
 
 
E-mailen
Bellen