Wat is Hersenwerk?


zoveel meer dan een spelletje’


Het zoeken naar voedsel is iets dat paarden van nature het grootste gedeelte van de dag doen. Helaas leiden veel paarden door de manier waarop we ze houden, tegenwoordig een behoorlijk saai leven. Door onze paarden Hersenwerk aan te bieden, kunnen we hen in die natuurlijke behoefte tegemoetkomen.

Hersenwerk bestaat in de praktijk uit voerspelletjes waarbij het paard op zoek gaat naar lekkernijen, verstopt op, in en tussen heel uiteenlopende materialen. Bij Hersenwerk wordt het paard uitgedaagd al zijn zintuigen en motoriek te gebruiken om bij het voertje te komen. Het verwerken van de prikkels die binnen komen en de verschillende materialen, bieden het paard ontspanning door inspanning. Zijn creativiteit en vindingrijkheid worden daardoor gestimuleerd, waardoor het paard weer leert ontdekken en oplossingen te vinden. Dit geeft het paard een enorme boost aan zelfvertrouwen. Iets wat vanzelfsprekend doorwerkt in alle andere dingen die jullie met elkaar doen. En bovenal genieten jullie beiden van elkaars aandacht!

Verbinding tussen mens en paard

Met Hersenwerk ga je spelenderwijs het gesprek aan met je paard. Het spel is een middel om te komen tot meer verbinding tussen mens en paard. Hersenwerken doe je immers sámen met je paard. De juiste begeleiding is essentieel, waardoor jullie elkaar steeds beter leren kennen.

Zo leer je onder meer hoe het fysiek met je paard is gesteld, waar zijn voorkeuren voor materiaal en voeding liggen en wat de vermoeidheidssignalen van je paard zijn. Je leert inschatten wanneer jouw paard hulp nodig heeft en wanneer je hem juist met rust moet laten.

Deze dynamiek, het samenspel tussen paard en eigenaar, zorgt uiteindelijk voor meer verbinding en vertrouwen. 


Inspannend én ontspannend

Hersenwerk is een hele actieve bezigheid doordat het paard uitgedaagd en gestimuleerd wordt. Maar het werkt tegelijkertijd ook heel ontspannend achteraf. Want nadenken, concentratie en creatief zijn vergen evengoed inspanning.

Daardoor is het zeker voor paarden die bijvoorbeeld als gevolg van een blessure een tijd veel op stal moeten staan heel waardevol. Daarnaast kan Hersenwerk een uitdaging bieden aan oudere paarden en stimuleert het veulens en jonge paarden om de wereld om hen heen te ontdekken en te wennen aan verschillende materialen en geluiden. Wanneer je op deze manier actief met je jonge paard bezig bent, zal er een vertrouwensband tussen jullie ontstaan. Die zal er uiteindelijk voor zorgen dat het paard in zijn latere leven makkelijker leert. Hersenwerk maakt een paard creatiever, ondernemender en vrijer!  

Tijdens het Hersenwerken gebruikt het paard al zijn zintuigen: zicht, reuk, tast, smaak en gehoor. De best ontwikkelde zintuigen van een paard zijn zicht en tast. Het is daarom belangrijk dat het paard de kans krijgt het aangeboden materiaal goed te bekijken. Vervolgens zal het door eraan te ruiken en te voelen met zijn lippen op zoek gaan naar het lekkers. 

Hersenwerken kan met vele verschillende soorten harde en zachte materialen, zolang die maar groot en stevig genoeg zijn, zodat het paard er goed in kan zoeken zonder dat het materiaal stuk gaat. Geschikt zijn bijvoorbeeld pionnen, een kartonnen doos, een yogamat en een kattenbak (zonder deksel) met daarin diverse materialen. Check wel altijd of het materiaal veilig is en niet giftig!Ben je enthousiast geworden en wil je graag een demo, workshop of privéles? 

Vraag gerust naar de mogelijkheden! Meer informatie is te vinden op Hersenwerkvoorpaarden.nl 


  


 
 
 
E-mailen
Bellen