Over mij


‘de zoektocht naar een oplossing boeit mij mateloos’


Paarden hebben altijd een centrale rol gespeeld in mijn leven. Het paardenvirus is me, zogezegd, al door mijn ouders met de paplepel ingegoten. 

Wedstrijden rijden was een vanzelfsprekendheid voor mij. Het hoorde er bij. Ik kende geen andere paardenwereld dan een waarin je het paard uitbrengt in de sport. De enorme hoeveelheid tijd en energie die dat opeiste, ging me echter steeds meer tegen staan. Op den duur koos ik zelfs voor een leven zonder paarden. 

Maar natuurlijk kruipt het bloed altijd waar het niet gaan kan. Ik ontdekte gaandeweg dat het ook anders kan, dat er zoveel meer mogelijkheden zijn om plezier met paarden te hebben. 

‘Lastige’ paarden en paarden met zogenaamd probleemgedrag hebben mij altijd geïntrigeerd. De zoektocht naar een oplossing voor een specifiek paard boeit mij mateloos. Zodoende heb ik de opleiding tot gedragsdeskundige bij Petra Vlasblom/2Moons gevolgd. Net voor de start van mijn opleiding in 2014 kocht ik Jillz, een KWPN-merrie van toen 6 maanden oud. Ik koos bewust voor een veulen, zodat ze met me mee kon groeien in de opleiding. Jillz bleek helaas grote fysieke beperkingen te hebben, met een progressief verloop. Ze was heel onstabiel, kon bijvoorbeeld nauwelijks achteruit lopen, had grote moeite met korte bochtjes maken en voeten geven.

Stad en land ben ik met haar afgelopen, maar niemand kon me vertellen wat Jillz mankeerde. Uiteindelijk heb ik in 2016 afscheid van haar moeten nemen.


Door Jillz kwam ik in contact met Equine Studies. Ik kreeg de mogelijkheid om Jillz aan te bieden voor een dissectie onder leiding van Sharon May-Davis, dé expert op het gebied van anatomie en biomechanica bij paarden. 

Na 3 ontzettend intensieve dissectiedagen bleek dat Jillz’ linkerhersenhelft verkleefd zat aan haar schedeldak, iets dat hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt was door een onbekend trauma. Dit was dus wat haar al die tijd parten had gespeeld! Met alle gevolgen van dien. Het was bijzonder en in geen woorden te omvatten om Jillz’ lijf van binnen te mogen bekijken. 

De drie bijzondere dissectiedagen bleken voor mij een ommekeer en hebben mij doen besluiten dat ik alles maar dan ook alles te weten wilde komen over anatomie en biomechanica bij paarden. Hoe zitten paarden in elkaar, wat zegt de buitenkant over de binnenkant en als we trainen, wat trainen we dan eigenlijk; zomaar wat vragen waar ik de antwoorden op wilde hebben.

In mijn werk kom ik dagelijks paarden tegen met gedragsproblemen die vaak te herleiden zijn naar één of meerdere fysieke beperkingen of de manier waarop paarden gehouden worden. (zie Passive Physio®)Daarbij zijn veel gedragsproblemen betrekkelijk makkelijk aan te pakken door kritisch te kijken naar de oorzaak van het gedrag en die bij de oorsprong aan te pakken.

In mijn zoektocht naar antwoorden, werk ik graag samen met gelijkgestemden in het veld. Ik ben ervan overtuigd dat van samenwerking enorm veel kracht uit gaat. Opdat de kennis die de paarden ons op de dissectietafel toevertrouwen zo wijdverbreid als mogelijk wordt!

In 2016 heb ik mij daarom als teamlid aangesloten bij Equine Studies. Sindsdien fotografeer en noteer ik alle bevindingen voor en tijdens de dissecties, waarvan er jaarlijks meerdere plaatsvinden, in binnen- en buitenland. De kennis en ervaring die ik daarbij elke keer opnieuw opdoe, deel ik graag in lezingen en trainingen, opdat de kennis die de paarden ons op de dissectietafel toevertrouwen zo wijdverbreid als mogelijk wordt!


Als docent en Hersenwerk begeleider ben ik daarnaast nauw betrokken bij Hersenwerk voor Paarden.

 Op deze website zijn al mijn diensten te vinden. Wees welkom en neem gerust contact op! 


Tot ziens bij een training, lezing, demo of workshop!


Contact gegevens:

Tel: +31612542238 | E-mail: Info@equinesolutions.nl

 

 
 
 
E-mailen
Bellen